RSS
Publicerad 2017-12-04

Hela Gröna Vägen bjöd på provkörning av fossilfritt

Fyrbodal ska bli mer fossiloberoende, därför arbetar kommunalförbundet med att stötta utbyggnaden av ladd- och biogasinfrastruktur i området. Vi erbjuder också provkörningar av el- och biogasfordon till kommuner och företag. Men häromdagen var det kansliets personal som fick testa.

Fyrbodals kommunalförbunds personal testar fossilfria fordon

Projektet Hela Gröna vägen berättade om sin verksamhet och hela kommunalförbundets personal fick också testa fossilfria fordon, el- och biogasbil samt elcykel

Fler gastankstationer

På biogassidan finns idag många modeller av både personbilar och tyngre fordon, och i Fyrbodals södra delar är tankinfrastrukturen redan väl utbyggd. Under året som kommer väntas också biogastankstationer byggas norröver, i Strömstad, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.

Laddinfrastrukturen byggs ut

Elbilen håller på att slå igenom stort, varje månad slås nya försäljningsrekord. Nu lanseras elbilar med förbättrad räckvidd fullt tillräcklig för att lösa vanliga människors transportbehov för arbetspendling och vardagsärenden. Även laddinfrastrukturen byggs snabbt ut. Samtliga Fyrbodals kommuner har idag publika laddplatser och snabbladdningen är väl utbyggd längs E6:an och kommer under slutet av 2017 att blir klar även utmed med E45:an.

Provkörning av fossilfritt

När verksamhetsområdet Affärsdriven miljöutveckling och projektet Hela Gröna Vägen höll i frukostmötet i december fick samtliga anställda testa fossiloberoende fordon - elbil, biogasbil och elcykel.

- Nästa bil blir en biogasbil. Jag behöver en bil med växellåda eftersom jag ska övningsköra med mina barn, därför går elbilen tyvärr bort den här gången, säger förbundets infrastrukturstrateg, Thomas Boström.

Klicka här för att läsa mer om projektet Hela Gröna Vägen - Fossilfri2030länk till annan webbplats

Klicka här för att komma till sajten om miljöfordon.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Klicka här för att se filmen från provkörningen på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Fakta: Stöd till fossilfria transporter

Supermiljöbilspremie och Bonus

Redan idag får du en supermiljöbilspremie på 40 000kr och skattebefrielse under 5 år om du köper en elbil. Från och med 1 juli 2018 införs det nya Bonus Malus-systemet som kommer att ge en miljöbonus på 60 000kr för dem som köper en ren elbil och 10.000 till den som köper ett biogasfordon. Även fordonsskatten förändras och det kommer att vara betydligt dyrare att köra stora, törstiga bilar framöver.

Klimatklivet

Redan idag kan man få stöd genom Klimatklivet för att bygga laddinfrastruktur om man är ett företag, förening eller myndighet. Det är många kommuner och företag som bygger ut offentliga laddningsplatser. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är i full gång för att erbjuda sina medlemmar en laddplats.

Ladda Hemma-bidrag

Från och med nästa år kan man även söka ”Ladda Hemma-bidrag” vilket kommer att innebär att tusentals villaägare nu kan få den sista ”knuffen” att enkelt byta en av bilarna som står på garageuppfarten till en ren elbil. Även tjänstebilsförare får lägre förmånsskatt om de väljer elfordon.

El-cykelpremie

Köper du en elcykel från och med den 20 september 2017 gäller bidraget retroaktivt. Det vill säga att du ska spara kvittot på ditt köp. Elfordonpremien täcker upp till 25 procent av kostnaden för en elcykel. Högsta beloppet du får tillbaka när du köper en elcykel är 10 000 kronor i ersättning. Efter årsskiftet kommer det presenteras hur du får din ersättning för ditt köp. Glöm inte att spara kvittot. 

 

 

Senast ändrad: 2017-12-04 Uppdaterad av: Filippa Bohlin       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776