RSS
Publicerad 2018-03-27

Nya krafter tar över Hela Gröna Vägen

Det är tio månader kvar av Hela Gröna Vägen – Fossilfri2030 - projektet som coachar kommuner och företag till en fossilfri fordonsflotta. Två nya personer har rekryterats för att tillsammans med Fyrbodals kommuner och företag driva projektet i hamn.

Maria Aronsson, idag miljöstrateg i Strömstads kommun, kommer att ta över den huvudsakliga projektledarrollen från Morgan Ahlberg som dock finns kvar på deltid. Maria Aronsson blir den kommuner kan vända sig till för strategisk rådgivning kring fossilfria fordonsflottor och strategier för ladd- och tankinfrastruktur.

På kommunikationssidan axlar Christina Axelson, från Axelson Information, manteln för att driva projektets hemsida, sociala kanaler och jobbet att sprida kunskap och uppmärksamhet kring alla de framsteg som sker inom Fossilfritt 2030.

Sedan tidigare jobbar också Boel Carlsson i projektet som biträdande projektledare.

Budkavel

Hela Gröna Vägen – Fossilfri 2030 har sitt ursprung i att samtliga Fyrbodals kommuner 2014 skrev på en budkavle om att ha en fossilfri fordonsflotta senast 2030. Nu finns tio månader kvar av de projektmedel som avsatts för att stötta den processen.

Vi erbjuder både kommuner och företagare i Fyrbodal coachning i att ta fram strategier för ladd- och tankinfrastruktur samt fossilfria fordonsflottor. Det finns också möjlighet att testa el- och biogasfordon i verksamheten.

Kommunerna i Fyrbodal fortsätter ställa om till fossilfria transporter. Drygt var femte bil i kommunernas egna fordonsflottor kan numera köras på biogas eller el.länk till annan webbplats

Snabb ökning

Den snabbaste ökningen av fossilfria fordon under 2017 skedde i Uddevalla kommun, där flottan utökades med 40 nya biogasbilar och 12 nya elbilar. Därmed har andelen fossilfria fordon i Uddevalla kommuns flotta ökat från 3 till 16 procent på bara ett år.

– I Uddevalla har vi tagit ett helhetsgrepp om fordonsflottan, det har betytt mycket och nu fortsätter vi med full fart framåt, säger fordonsansvarig på Uddevalla kommun, Jörgen Storm.

Fortfarande finns störst andel fossilfria fordon i Trollhättan (76%). Därefter kommer Lysekil (37%) och Vänersborg (34%) som båda har ökat takten i bytet till fossilfritt under 2017.

Allt fler laddpunkter

Parallellt med förändringen i fordonsflottorna byggs infrastrukturen ut, alla kommuner i Fyrbodal har idag publika laddpunkter, antalet har mer än fördubblats sedan 2016. Under året väntas också antalet tankställen för biogas nästan fördubblas från 6 till 11 stycken.

Det är också mycket glädjande Fossilfri 2030:s företagskampanj är igång och att ett femtontal företag, både kommunala och privata, har valt att skriva under vår budkavle om fossilfria transporter 2030länk till annan webbplats.

Välkommen att ta kontakt med oss och följ oss gärna i våra sociala kanaler för att ta del av det som händer. Läs mer på projektets hemsida fossilfri2030länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2018-03-27 Uppdaterad av: Morgan Ahlberg       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776