RSS
Publicerad 2018-05-04

Preliminära antagningen till gymnasiet är klar

Den 12 april fick elever som söker till gymnasiet i Fyrbodal sitt förhandsbesked - en indikation på hur de ligger till i antagningen till gymnasiet. Det slutliga antagningsbeskedet kommer i slutet av juni.

De mest populära programmen i år är Ekonomiprogrammet följt av Samhällsvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet.

Den preliminära antagningen görs för att eleverna ska få en indikation på hur de ligger till. Beskedet baseras på höstterminsbetyget så resultatet kan bli ett annat till den slutliga antagningen som baseras på slutbetygen. Under perioden 12 april till 4 maj pågår också en omvalsperiod då de som önskar kan göra justeringar i sin ansökan.

Precis som de senaste åren är det de högskoleförberedande programmen som är mest populära att söka medan färre söker ett yrkesprogram.

Preliminärt antagna
Totalt har 2 009 sökande antagits preliminärt till nationella program på skolor inom Fyrbodals antagningsområde, 88 procent av dessa på sitt förstahandsval.

Av elever i antagningsområdet söker 81 procent en kommunal gymnasieskola i första hand, 19 procent en fristående gymnasieskola.

Fritt sök

Inom Fyrbodal gäller från och med 2016 fritt sök vilket innebär att elever folkbokförda inom Fyrbodal är förstahandsmottagna till samtliga utbildningar i samma område – alla konkurrerar med sitt meritvärde.

Följande kommuner ingår i Fyrbodals antagningsområde:
Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Antagning Fyrbodal handlägger ansökningar för elever folkbokförda i dessa kommuner. Med undantag av Västra götalandsregionens naturbruksgymnasier gör Antagning Fyrbodal antagning till samtliga gymnasieskolor, såväl kommunala som fristående, belägna i någon av kommunerna.

Åmåls kommun är inte med i antagningsområdet, däremot i samverkan kring fritt sök.

Mer information om ansökan och antagning till gymnasiet samt statistik per skola och program finns på www.soktillgymnasiet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För frågor om statistiken, kontakta Antagning Fyrbodal.

Senast ändrad: 2018-05-04 Uppdaterad av: Morgan Ahlberg       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776