RSS
Publicerad 2018-06-14

Studietur till Norge för att prova fossilfria maskiner

Att använda eldrivna arbetsfordon och handredskap har många fördelar. De väger mindre, ger inga avgaser och låter mindre. När Hela gröna vägen arrangerade studiebesök i Sarpsborg i början av juni fick kommunrepresentanter provköra elfordon och ta del av norrmännens erfarenheter.

Intresset var stort bland alla som följde med. En av dem var Daniel Olsson, inköpschef på LEVA i Lysekil.

- Vi ska precis upphandla två mindre eldrivna lastbilar med flak till vår parkförvaltning. Därför var det väldigt intressant att få se och höra om norrmännens erfarenheter av liknande lastbilar, kommenterar Daniel Olsson.

- Med små, smidiga och tysta lastbilar blir det enklare för vår personal att jobba i parkerna. De tar sig in på fler ställen och stör inte besökare med buller, säger Daniel.

Provkörning av elfordon och proffsverktyg

Med på resan fanns även representanter från kommunerna Lysekil, Trollhättan och Sotenäs. Alla fick tillfälle att provköra eldrivna hjullastare och sopbilar. De testade också flera eldrivna proffsverktyg som lövblåsare, häcksaxar och andra handredskap. Värd för studiebesöket var Gabriel Wergeland Krog, projektledare på Östfold Fylkeskommune.

- Norrmännen har kommit långt inom det här området och Gabriel har gedigen erfarenhet av eldrivna arbetsfordon och redskap, berättar Maria Aronsson, projektledare för Hela gröna vägen.

Hjullastare till norska kungahuset

- Gabriel arbetar för Hela gröna vägen på den norska sidan av gränsen, där han inspirerar och sprider kunskap till många norska kommuner och företag som vill satsa på eldrivna fordon. Bland annat har det norska kungahuset provkört en hjullastare i vår.

Programmet för studiebesöket var fyllt med olika aktiviteter. Hjullastare provkördes, häckar klipptes och träd beskars av alla som ville pröva på.

Kan bli fler studiebesök

- Många uppskattade att få testa och uppleva hur fordon och maskiner fungerar i praktiken. Att till exempel upptäcka det smarta med att ha batteriet på ryggen, att man inte behöver hörselskydd och att maskinerna är lätthanterliga, konstaterar Maria.

Vill du veta mer?

Fler studiebesök på samma tema kan ordnas i höst om fler kommuner och företag är intresserade. Kontakta Maria Aronsson, projektledare för Hela gröna vägen, tel. 0721-47 47 12, maria.aronsson@fyrbodal.se

Under studieresan fick deltagarna prova på olika eldrivna arbetsredskap

Senast ändrad: 2018-06-14 Uppdaterad av: Morgan Ahlberg       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776