RSS
Publicerad 2018-03-27

Foto: Anette Levin

Välbesökt seminarium om att bygga i massivträ

Den 19 mars visades modernt trähusbyggande upp i Bengtsfors, i form av en ny förskola, byggd i massivträ, samt den första Dalslandsstugan 2.0.

I ett samarbetsprojekt mellan svenska och norska parter arrangerade Svinesundskommittén och Fyrbodals kommunalförbund ett studiebesök och ett seminarium om modernt träbyggande i Bengtsfors.

I Bengtsfors uppför just nu företaget Fridh och Hell´s Bygg AB en förskola i så kallat massivträ. Bengtsfors kommun bestämde sig i fjol för att gå ut med en upphandling av en sådan förskola och under studiebesöket gavs möjlighet att se den nya byggtekniken som växer snabbt i Sverige. Dessutom gavs möjlighet att kliva in i den allra första Dalslandsstugan 2.0 som är resultatet av en arkitekttävling arrangerad av Leader Framtidsbygder. Vinnande arkitekter från Mellan Himmel och Vatten AB fanns på plats.

Minskad klimatpåverkan

På plats under seminariet fanns Martin Carling, kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed och tillika förbundsordförande för Fyrbodals kommunalförbund, samt Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

- Vi vill göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Att använda mer trä leder till en hållbar tillväxt när vi använder lokala råvaror och kunskapen finns hos de lokala företagen. Trä har också andra positiva effekter för hälsan och skogen finns ju här omkring oss både för rekreation och som råvara, säger Per Eriksson.

- Vi har väldigt god nytta av samarbetet med norska parter, berättar Irene Malmberg, Svinesundskommittén. I Norge finns en mycket längre tradition av att bygga högre hus i trä än vad vi har i Sverige och vi kan överföra den kunskapen till våra svenska kommuner och företag.

För mer information om Fyrbodals kommunalförbunds arbete med träbyggnation, kontakta affärs- och miljöstrateg Karin Stenlund.

Senast ändrad: 2018-03-27 Uppdaterad av: Morgan Ahlberg       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776